HTML

fazekaspeti keleti kalandjai

Egy idős professzor, dr. Bethlenfalvy Géza útitársa vagyok, feladatom az Ő útjának dokumentálása mozgóképi formában Észak Indiában. A prof ismer mindenkit a környéken, a zhanglai királytól elkezdve a legeldugottabb kolostor szerzetesein át, az utca emberét Padamban... Én csak kapkodom a fejem és próbálok mindent szépen megörökíteni, miközben életem talán legnagyobb kalandját élem át az általam eddig ismert világtól nem csak sok ezer kilométerre. Nagyon távol.

Friss topikok

  • pannikaaa: háhááá! igen, neked nemcsak mozgóképeket kéne rögzítened, hanme írnod megállás nélkül. De én ezt ... (2008.10.02. 15:52) Delhi
  • Foxx: Hella Bohóc fiúú! Mi a helyzet?Rég hallottunk felőled!:( Ezt ismered? csoma.blog.hu/ Pussz Foxx (2008.09.15. 10:40) Leh
  • Kriszwoman: Szija...Pajti... Remélem minden rendben volt az utazással és túlvészelted a sok átszállást is...Kí... (2008.09.07. 13:56) Elindultunk

Linkblog

Archívum

Leh

2008.09.10. 16:27 fazekaspeti

 

Pár óra elteltével újabb velőmig hatoló lélegzetvételi élményben volt részem. Ez most semmilyen régi kedves emléket nem ébresztett bennem. Épp ellenkezőleg, egy soha nem tapasztalt érzéssel gazdagított. Mintha testemből, agyamból egy kezdetektől fogva beprogramozott, de soha le nem futtatott algoritmust indított volna be. Enni a levegőt.

Leh Ladakh fővárosa. Ez az egykor tibeti terület -jelenleg India legészakibb államának határvidéke- a Himalája vonulatai között, úgy 3600 méter magasan fekszik. Levegője még sokkal tisztább, mint Nepálban és bár állítólag ritkásabb, mint a világ alacsonyabb részein, mégis sokkalta dúsabb, teltebb. Mintha hosszú évek majdnem steril csapvizei után az ember először oltja kínzó szomját egy zubogó forrásból. Élénkítő, felpezsdítő, részegítő, de józanít. Rendbe rakja a gondolatokat és elhelyez a földgömbön.

Körös-körül olyan magas hegyek, hogy szédítő még csak egy irányba nézni is, miközben hamar azon kapom magam, hogy, mint a ringispil forgok körbe és bár tántorgok a szédülettől, mégsem tudok betelni a látvánnyal. Egymást váltják a tipikusnál-tipikusabb, szinte gyermekrajzi egyszerűségű és mégis kápráztatóan bonyolult hegyformák és sziklavonulatok.

Hósapkák, kopár csúcsok, fel-felzöldellő lankák, épületnyi mélységű vízmosta barázdák,véletlenszerűen kiemelkedő magányos ormok, kielten fennsíkok, valószerűtlenül festő, de mégis metszően valóságos élek és bércek.

És itt, ezen csodák között fekszik Leh, mintha csak véletlenül sodorta volna ide szél. Kocka és téglatest formájú házak, általában 2-4 emeletesek, sok helyütt díszesen faragott, de mindenhol szinte egész fal szélességű ablakokkal; látszik, hogy a ladakhiak nem akarják kizárni a természetet, inkább amennyire csak lehet beljebb engedik szobáikba, otthonaikba.

Szinte minden utcán csobog egy kis patak, a gleccserek vize néhol folyóvá duzzad s néha mintha csak a hegyek pisije csordogálna keresztül az apró városon. És mindenhol kristálytiszta, mint a legművészibben kivitelezett ásványvízreklám főjelente. Csak ez valódi és jéghideg. Érezni rajta a fagyott kő kíméletlen hidegét. Elbűvölő.

Hosszan ültem és csak bámultam, ahogy egy kis csermely át-átbukfencezik pár tökéletesen gömbölyűre alakított focilabdányi kavicson, miközben vidáman futott bele a város szélén hömpölygő Indus folyóba.

Holnap indulunk Padamba. Kb. két, de lehet, hogy három nap lesz út. Agyam kezd megtelítődni csodálattal és rajongással, de a professzor nyugalomra int. Még sehol nem járunk, a csodák csak most jönnek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fazekaspeti.blog.hu/api/trackback/id/tr19657407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxx 2008.09.15. 10:40:25

Hella Bohóc fiúú!
Mi a helyzet?Rég hallottunk felőled!:(
Ezt ismered? csoma.blog.hu/

Pussz
Foxx
süti beállítások módosítása